“L’estudi no es mesura pel número de pagines llegides en una nit, ni per la quantitat de llibres llegits en un semestre. Estudiar no és un acta de consumir idees, sinó de crear-les i recrear-les.” (Paulo Freire)

dilluns, 17 de desembre del 2012

FRANCESC GARRETA

Fig. 1. Francesc Garreta a una conferència.
 Font: Google

El Francesc Garreta és un apassionat de la lectura i actualment està impartint classe de comunicació oral, escrita i digital a la facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna. Aquests però és el seu últim any com a professor ja que ha decidit jubilar-se. Encara que no porto gaire temps a la Universitat, considero que és un privilegi tenir-lo de professor. Ell ha despertat la meva curiositat per la lectura cosa que cap altre professor havia fet abans. Alhora, també m’ha proporcionat uns coneixements que abans no posseïa. Em quedo amb algunes idees que d’una manera o altre se m’han gravat en el cervell.

És un privilegi tenir una llengua, l’únic element comunicatiu que ens distingeix de la resta d’éssers vius. Gràcies a la llengua, ens entenem els uns amb els altres i podem expressar coses que per desgracia els altres éssers no poden. La llengua està formada per paraules, per mitjà de les quals expressem les nostres emocions.

 “La vida és allò que hem viscut, com ho recordem i com ho volem explicar.”

La lectura és un acte individual, no col·lectiu. És molt important l’actitud a l’hora d’obrir un llibre. Som nosaltres els que ens em d’enganxar al llibre no ell a nosaltres.  Per llegir un llibre nosaltres hem de fer mig camí. A més a més, la lectura és un acte de construcció i també un acte d’interpretació, d’això deriva la imaginació. Hi ha tantes versions diferents com persones que llegeixen el llibre, cadascú l’interpreta d’una manera diferent.

 “No es pot ser mestre sinó es llegeix.”.

Té tota la raó. El mestre és el model a seguir de tots els seus alumnes i no es pot permetre no llegir. Els alumnes fan el que fa el mestre. El mestre ha de transmetre la passió per la lectura als seus alumnes per poder despertar l’interés d’aquests. Quan a una persona li agrada el que fa és nota. Si un mestre llegeix amb entusiasme, els alumnes ho noten.

Aquí teniu un vídeo en el qual el Garreta parla de la lectura i, per tant, l'acte de llegir. 



Les seves últimes paraules les duré sempre a la ment..

“Sigueu feliços per fer feliços als altres.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada